Echografie
Wat is echografie?
Een echo of echografie is bij de meeste mensen bekend van het zichtbaar maken van een ongeboren baby tijdens de zwangerschap. Maar ook voor de fysiotherapeut is deze techniek een prima hulpmiddel. Echografie kan namelijk goed worden gebruikt om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten in beeld te brengen en eventuele afwijkingen op te sporen. Daarnaast is een echo soms nuttig om tijdens het revalidatieproces het herstel te monitoren.
Enkele toepassingen van echografie zijn klachten aan de:
- Spieren (scheuren, littekens, kalkafzetting)
- Pezen (scheuren, degeneratie, kalkafzetting)
- Slijmbeurzen (ontstekingen, vochtcollectie, kalkafzetting)
- Gewrichtsbanden (scheuren, verdikkingen)
- Meniscus (oppervlakkige scheuren, cystes)
- Botten (losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen, groeischijven)
- Zenuwen (ligging in tunnels bijvoorbeeld bij de carpale tunnel)
Wanneer wordt echografie toegepast?
Echografie kan bij iedereen worden toegepast. De kwaliteit van pezen, spieren en slijmbeurzen en gewrichten is met echografie goed in beeld te brengen. Hierdoor wordt duidelijk hoe de situatie er van binnen uit ziet en kan er een onderbouwde keuze worden gemaakt binnen de behandeling. Dit zorgt ervoor dat uw behandeling gericht, efficiënt en sneller kan verlopen. Met als gevolg dat uw klachten zo snel mogelijk verminderen en u weer pijnvrij kunt bewegen en/of sporten.
Tijdens het intakegesprek bekijken we of uw klachten ook daadwerkelijk met echografie in kaart kunnen worden gebracht.
Hoe werkt echografie?
Echografie werkt met het uitzenden en ontvangen van geluidsgolven. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt gel aangebracht tussen de transducer (echokop) en de huid. De geluidsgolven worden door de verschillende lichaamsweefsels deels geabsorbeerd en deels teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door het echografietoestel omgezet in beelden die u op het scherm ziet. Het beeld bestaat voornamelijk uit grijstinten, afhankelijk van de sterkte van de terugkaatsing.
Echografie-onderzoek
Onze fysiotherapeut is speciaal opgeleid om het echografisch beeld te kunnen interpreteren. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. Meestal kunt u op het scherm meekijken als de echo gemaakt wordt. Indien uw therapeut het nodig acht, verwijst hij of zij u door naar uw huisarts of specialist. Een echo-onderzoek duurt tussen 5 en 20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.
Voordelen van echografie door een fysiotherapeut
- Echografisch onderzoek is ongevaarlijk, gemakkelijk en pijnloos.
- Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging.
- Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van de klacht in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden gestart.
- Als het voor uw klachten wenselijk is dat er aanvullend echografisch onderzoek wordt gedaan, scheelt het u wachttijd en rompslomp als u hiervoor direct bij uw fysiotherapeut terecht kunt.
- De uitkomst van het echografisch onderzoek kan uw therapeut helpen bij het stellen van een juiste werkdiagnose. Deze werkdiagnose vormt de basis van uw persoonlijk behandelplan.
- Het onderzoek kan gemakkelijk herhaald worden.
- Ook tijdens de behandelserie kan een echografisch onderzoek worden uitgevoerd, om tussentijds de voortgang van het herstel te kunnen evalueren.
- Indien uw therapeut dat wenselijk of noodzakelijk acht, kan hij u naar aanleiding van de echo gericht doorverwijzen naar een arts of specialist.