Fysiotherapie

De Ontmoeting

Expert in beweging

Last van pijn, beperking of blessure?

COPD

COPD is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het blijvend is. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte).

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.

Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

COPD is een verzamelnaam voor:

  • Chronische bronchitis
    Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.
  • Longemfyseem
    Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Diagnose COPD

Aan de hand van uw klachten en de resultaten van de onderzoeken kan de huisarts of de longarts de diagnose COPD stellen. Als u deze diagnose krijgt, is dat flink schrikken. U krijgt te horen dat u een ongeneeslijke ziekte heeft. Dat kan hevige emoties oproepen, zoals angst en verdriet. Dat is een heel normale en begrijpelijke reactie. De huisarts of de longarts start in overleg met u een behandeling, zodat uw leven met COPD zo normaal mogelijk blijft.

Nadat de arts heeft vastgesteld dat u COPD heeft, praat hij hierover verder met u. Hij zal met u bespreken wat u nog kunt, wat moeilijk gaat en welke hulp u kunt krijgen.  Het is belangrijk dat er voldoende tijd is voor dit gesprek. De arts bespreekt met u wat de gevolgen van COPD voor u kunnen zijn, zoals:

  • moeite met aankleden, traplopen of boodschappen doen
  • klachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid en gebrek aan energie.
  • in uw manier van leven, zoals werk, gezonde voeding, voldoende beweging of stoppen met roken
  • een plotselinge verergering van uw klachten
  • het gebruik van medicijnen

Vanaf het moment dat u de diagnose COPD heeft, krijgt u informatie van uw arts over:

  • wat COPD is
  • de behandelmogelijkheden
  • de invloed van COPD op uw dagelijks leven
  • wat u zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat u minder last heeft van uw COPD
  • de juiste manier van het gebruiken van medicijnen 
  • contact met andere COPD patiënten om ervaringen te delen.

Fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapeutische behandeling is de belangrijkste therapie bij COPD. Met geprotocolleerde fysiotherapie wordt gericht gewerkt aan de conditie. Hiermee kunnen longaanvallen worden voorkomen of uitgesteld zodat de longen niet verder achteruitgaan. Dat blijkt uit promotieonderzoek van klinisch epidemioloog, bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Emmylou Beekman van het Maastricht UMC+.

Met gespecialiseerde fysiotherapie voor COPD wordt geprobeerd longaanvallen te voorkomen door o.a. de lichamelijke conditie en spierkracht zo optimaal mogelijk te trainen.

Binnen praktijk voor fysiotherapie ‘De Ontmoeting’ zijn Krystle den Haan en Yoe Bin Liem gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van COPD patienten. In samenspraak met de patient stellen zij een oefenprogramma op om de ademhaling te oefenen en de conditie en kracht te verbeteren.

Nieuw!

Vanaf 2019 wordt fysiotherapie en oefentherapie voor mensen met COPD GOLD 2, 3 en 4 vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het aantal behandelingen waarop u in het eerste behandeljaar en de daarop volgende jaren (de onderhoudsfase) aanspraak kunt maken, gemaximeerd. Let op: het eigen risico is van toepassing op de fysiotherapie en de oefentherapie in de basisverzekering!