Artrose- Groep
Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd.
Ongeveer 20% van alle 55-plussers heeft artrose en 95% van alle 75-plussers!
Dit betekent niet dat al deze mensen daar klachten van ondervinden, want beginnende artrose kan onopgemerkt aanwezig zijn.
Artrose kan in alle gewrichten optreden maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen.
Reuma, overgewicht, ongevallen en overbelasting kunnen leiden tot artrose van één of meerdere gewrichten, maar vaak is de oorzaak onbekend.
Bij artrose neemt de kwaliteit en de hoeveelheid kraakbeen langzaam af. Kraakbeen zit aan de uiteinden van botten en zorgt voor het soepel glijden in het gewricht en werkt als een soort stootkussen. Hierdoor kunnen normaliter grote krachten in een gewricht opgevangen worden. Als het kraakbeen in dikte of in functie afneemt, verlopen de bewegingen stroever en worden de botten zelf hoger belast. Dit leidt tot een verdikking en soms vervorming van botuiteinden, wat veel pijn met zich mee kan brengen.
Mensen met artrose hebben dus vaak pijn bij bewegen en gaan daardoor minder bewegen. Uit onderzoek is juist gebleken dat rust en ontlasten van de pijnlijke gewrichten een negatief effect heeft op de artrose. Bewegen en belasten heeft een positief effect op de soepelheid, spierkracht, stabiliteit en pijn mits dit op een goed gedoseerde manier gebeurt.
Het is belangrijk dat mensen met artrose binnen hun belastbaarheidsgrenzen trainen en overbelasting vermijden. De bewegingen in het trainingsprogramma hebben een lage piekbelasting en stimuleren het soepel bewegen van de gewrichten. Door het trainingsprogramma individueel op te zetten, werken we gericht aan het verbeteren van de soepelheid van de gewrichten en de spierfunctie, waardoor u minder pijn zult ervaren en activiteiten in het dagelijks leven u gemakkelijker af gaan.
Voor informatie kunt u bellen met onze praktijk (0252-213829) en vragen naar Stanley Lardé. Ook kunt u uw interesse kenbaar maken door via het tabblad “contact” een bericht te sturen. Geeft u daarbij aan dat het om de trainingsgroep Artrose. Een mailtje naar ftdeontmoeting@hetnet.nl kan natuurlijk ook!